Notícies

dimarts, 30 octubre, 2018 - 13:15

Experimentació en l’enlairament de coets a 5è de Primària.

A 5è, dins l’àrea de medi social, estem treballant l’univers i el sistema solar i hem aprofitat l’avinentesa per portar a terme un experiment casolà, que no només és divertit per als nostres alumnes sinó que també és molt educatiu i, a la vegada, ens ajudarà a comprendre conceptes claus de la física, ja que tot succeeix de tal manera que es compleix la tercera llei de Newton. Cadascun d’ells ha fet un coet d’aigua i posteriorment els han posat en òrbita fent-los enlairar cap al cel. Hem visualitzat conjuntament força vídeos per poder tenir el màxim de coneixements i ens hem posat a la feina.

Per a fer aquests coets, han necessitat dues ampolles buides de plàstic de 2 litres, un tap de suro que s’ajusti bé a l’orifici de l’ampolla, cinta adhesiva, cola o silicona, porexpan, cartró, cartolina, goma-eva, pintura, retoladors permanents ... per fer els alerons, la punta cònica i els peus del coet (segons la creativitat de cadascú) i una manxa de bicicleta amb l’agulla d’inflar pilotes. La decoració i forma del coet ajuda a fer un coet més aerodinàmic i que mantingui una bona trajectòria després del llançament.

Per enlairar el coet, s’ha d’omplir l’ampolla d’aigua fins aproximadament una tercera part de la seva capacitat i tapar l’ampolla amb el tap de suro. Llavors s’agafa l’agulla de la manxa d’inflar pilotes i es travessa el tap de suro. És de vital importància que l’agulla surti per l’altre extrem del tap, és a dir, la punta de l’agulla ha de quedar dins l’ampolla per insuflar aire dins.
S’haurà d’aconseguir la pressió necessària fins que el tap s’alliberi amb força i el coet es vegi impulsat per la pressió d’aigua i surti disparat cap amunt, deixant anar tota l’aigua i tot l’aire que estaven en el seu interior.

Això és degut a que s’ha portat a terme el principi d’acció i reacció, on s’ha generat pressió dins l’ampolla introduint aire en el seu interior. Aquesta pressió arriba fins a un cert límit i, quan això passa, aquesta pressió ha de sortir per algun lloc. Com que el tap de suro és la part més dèbil del coet, la pressió acumulada surt per aquí.

Com que surt molta aigua en el moment d’enlairar-se el coet, hem realitzat l’activitat en un lloc obert com el pati de l’escola. Els nens han gaudit de valent.