Notícies

dimecres, 28 novembre, 2018 - 11:30

Formació a la xerrada L’ús del cos i de la veu com a eina pedagògica.

Ahir dimarts, al CRP de l'Alt Camp, una representació docent del col·legi va assistir a la tercera xerrada del cicle Reflexions i propostesL'ús del cos i de la veu com a eina pedagògica a càrrec de Rosa Mateu, actriu, directora i professora de teatre, d’expressió i comunicació.

 Algunes reflexions que es van escoltar:

  1. La veu és l’expressió d’un mateix. Ens defineix. Coneixes una persona per la seva veu.
  2. Les cordes vocals no són cap òrgan, només són dos muscles d’uns dos centímetres coberts d’un epiteli, una pell, que s’obren i es tanquen, vibren, quan hi passa l’aire i hi pots cantar una ària d’òpera si combines bé la respiració i les cavitats de ressonància.
  3. La millor prevenció per una bona salut vocal  és no abusar ni del temps d’ús ni de la intensitat. Hidratar, beure. Seguir una dieta sana. I, en cas de professionals de la veu, tenir una bona tècnica.
  4. No hem d’oblidar que la veu és un hàbit, com caminar, que tots ho fem més o menys bé. Estem ben fabricats per això. És una cosa sana i la fem espontàniament, ara bé, hi pot haver causes que et facin desequilibrar aquest hàbit com ara si treballes en alguna professió on has de parlar moltes hores amb estrès, tensió i nerviosisme, i has de parlar molt i fort. Són el que anomenem professions de risc: mestres, teleoperadors, actors, cantants, etc. Tots aquells que facin un ús vocal important per sobre de l’habitual i que a més tingui exigències de quantitat, qualitat, timbre i color han de reeducar la veu.

Paral·lelament es treballa el so: Saber fer néixer el so, activar els ressonadors, vocalitzar, ajustar els fonemes correctament  i parlar a ritme. A continuació es treballa l’expressió i la comunicació amb text o sense text: trobar els elements expressius de cada gènere, crear expectatives, posar personatges i emocions. Fer que un text soni bé i  sigui ric, amè i un plaer escoltar-lo. Ser capaç de seduir amb les paraules.

Treballar la veu en grup, a més, és un plaer social. Per parlar has d’escoltar als altres. Fas música amb les paraules. T’acostumes al treball en grup, i el resultat és la suma del que s’ha fet entre tots.

Durant la vida llegim diferents tipus de textos, els quals enriqueixen el nostre vocabulari, eduquen la nostra sensibilitat, el nostre sentit del ritme i ens ensenyen diferents personatges i estats d’ànim. Així millora la nostra capacitat expressiva.